دریای خزر
دریای خزر یا دریای مازندران که در نقشههای جهان به "کاسپین" (CASPIAN) معروف است ؛ با مساحت ۳۸۶ هزار کیلومترمربع (یک و نیم برابر خلیج فارس)بزرگترین دریاچه و سومین منبع ذخایر نفت و گاز جهان به شمار می رود که از جنوب به ایران، از شمال به روسیه،از غرب به روسیه و جمهوری آذربایجان و از شرق به ترکمنستان و قزاقستان محدود میشود.
این دریا به همراه دریاهای آرال، مدیترانه، سیاه و پارس، در گذشته بخشی از دریای بزرگ تتیس بود که اقیانوس آرام را به اقیانوس اطلس متصل میکرد؛ در حال حاضر سطح این دریا در حدود ۲۸ متر پایینتر از سطح دریاهای آزاد است.
در سال ۱۹۵۲ میلادی کشور شوروی، رودهای دُن و ولگا را با ایجاد آبراهی مصنوعی به هم پیوست تا کشتیهای کوچک بتوانند از دریای خزر به دریای آزوف و دریای سیاه بروند و به آب های آزاد دسترسی پیدا کنند.
حدود ۱۳۰ رودخانه به این دریا میریزند که بزرگترین آنها رود ولگا است که 81 درصد آب ورودی این دریا را تأمین میکند؛ طول خط ساحلی این دریاچه در مجموع ۶۳۷۹ کیلومتر است که حدود ۹۲۲ کیلومتر آن در خاک ایران و 487 کیلومتر آن در محدوده استان مازندران واقع شدهاست.
طول دریای خزر حدود ۱۲۰۰ کیلومتر و عرض متوسط آن 320 کیلومتر است و میانگین ژرفای این دریاچه در ناحیه شمالی(روسیه) کمتر از ۱۰ متر و در بخش جنوبی که آبهای کناره ایران را تشکیل میدهد به ۱۰۲۵ متر می رسد.
هیرکانی، تبرستان، قزوین، گیلان، آبسکون، کبود، وُئوروکَشَ، فراخکرت، ساری، سیاهکلرود، دیلم، دیلمستان، دیلمان، بابالابواب، خراسان، گرگان، مازندران و کاسپی از جمله نام های تاریخی دریای خزر است.
اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران
اداره کل بنادر و دریانوردی استان مازندران به مرکزیت بندرنوشهر، با دارا بودن دو بندر تجاری( نوشهرو فریدونکنار) ضمن فعالیت در زمینه تخلیه و بارگیری کالاهای تجاری و نفتی، متولی اجرای وظایف حاکمیتی سازمان بنادرودریانوردی (از رامسر تا فرح آباد ساری ) ، در امر حفاظت و ایمنی دریانوردی، جستجو و نجات دریایی،برقراری ارتباطات دریایی، حفظ محیط زیست دریایی و مقابله با آلودگی دریا، ایمنی آبراه دریایی ، رعایت و اعمال کنوانسیون های بین المللی در مدیریت امور بندری و دریایی، برگزاری آزمون های تخصصی،صدور گواهینامه های شایستگی برای خدمه شناورهای تجاری و صیادی و شناسنامه های دریانوردی، ثبت و بازرسی کلیه شناورها و صدور گواهینامه های مربوطه و کنترل و بازرسی فنی و ایمنی کشتی ها و شناورها می باشد.
بندر نوشهر
بندر نوشهر
طی سال های 1318-1309 توسط دو شرکت هلندی و بلژیکی احداث و در سال 1319 با ورود نخستین کشتی تجاری حامل قطعات و ماشینآلات
کارخانه ذوب آهن کرج راه اندازی گردید.
بندر نوشهر در
حال حاضر با مساحت 88 هکتار و دارا بودن
11 پست اسکله تجاری و خدماتی و تجهیزات مدرن بندری و دریایی ، از ظرفیت مناسبی برای تخلیه و بارگیری انواع
کالا و پذیرش کشتی های تجاری با ظرفیت بالغ بر
6500 تن برخوردار است.
با تصویب مجلس شورای اسلامی از اردیبهشت ماه 1390 بندرنوشهر به منطقه ویژه
اقتصادی تبدیل و امکان بهره مندی بازرگانان
و سرمایه گذاران بخش خصوصی از مزایا و تسهیلات ناشی از قانون مناطق ویژه اقتصادی
فراهم گردیده است.